Ciasteczka maślane, bardziej znane jako kule śniegowe, bo trochę wyglądają jakby robiła je Elsa. Kto wie, może jestem mieszkanką Arendell i to od niej wzięłam przepis...😉 Ciacha idealnie sprawdzają się na imprezach urodzinowych, a także w plenerze, na piknikach, a przepis nie jest bardzo skomplikowany ☺
Składniki
Przepis:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Wyrabiamy chwilę ręką. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 min. do lodówki.
Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem blasze. Musimy zachować odstępy, bo ciastka później urosną. Powinno być ok. 30 kul.
Piekarnik nagrzewamy do 190℃, pieczemy ok. 20 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy warstwami do słoika i każdą posypujemy cukrem ponownie - mogą sobie leżakować nawet do 3 tygodni.
Śnieżne kule, czyli maślane ciasteczka z migdałami - przepis
- 220 g masła,
- 5 łyżek cukru + do posypania,
- 350 g mąki,
- 1 żółtko,
- 120 g mielonych migdałów.
Przepis:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Wyrabiamy chwilę ręką. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 min. do lodówki.
Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem blasze. Musimy zachować odstępy, bo ciastka później urosną. Powinno być ok. 30 kul.
Piekarnik nagrzewamy do 190℃, pieczemy ok. 20 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy warstwami do słoika i każdą posypujemy cukrem ponownie - mogą sobie leżakować nawet do 3 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz