Aktualizowane
Aktualizowane
To jest mój pierwszy wypiek, który samodzielnie zrobiłam. Pyszny i jeszcze tak prosty w zrobieniu że... 😋.
🕚 Czas przygotowania: ok. godziny
Po dwudziestu minutach wyjmij ciastka z piekarnika i:
A oto różnica między surowymi, a upieczonymi rollsami. Te upieczone często wyglądają jak przypalone, tylko dlatego że cynamon i przyprawa korzenna sama w sobie jest ciemna...
Aktualizowane
To jest mój pierwszy wypiek, który samodzielnie zrobiłam. Pyszny i jeszcze tak prosty w zrobieniu że... 😋.
Cynamonowe rollsy
🕚 Czas przygotowania: ok. godziny
Składniki:
- Ciasto francuskie,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła (można zastąpić margaryną, ale z masłem będzie smaczniejsze, chociaż bardziej kosztowne-dane z 2017r. 😆),
- 55 g brązowego cukru (można użyć trzcinowego),
- 2 łyżki cynamonu
- Przyprawy; ja proponuję:
- 2 łyżki cynamonu i 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
- lub szczyptę przyprawy kardamonowej,
- lub którejś z mieszanek firmy Deluxe, gdy za pierwszym razem piekłam ciastka, zmieszałam kardamon z mieszanką "rum i wanilia", polecam również "imbir i skórka pomarańczowa"
- Przyda się również trochę miodu lub sosu owocowego do polania (można jeszcze sypnąć cukrem pudrem, ale wtedy miód odpada)
- Wysmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. Następnie posyp je cukrem i cynamonem i ulubionymi przyprawami, ale UWAGA!!! Jeżeli wybierasz kardamon, nie nasyp go zbyt dużo, gdyż jest to mocna przyprawa, a jej zbyt duża ilość może być po prostu nie smaczna...
- Kiedy całość jest już gotowa, zacznij zwijać ciasto w roladkę (Ja osobiście proponuję zwijać wzdłuż dłuższego brzegu), a następnie potnij ją na kawałki po skosie. W ten sposób powinieneś otrzymać coś w rodzaju ślimaczków. Nie przejmuj się jeżeli są małe-w piecu się powiększą (przykład na zdjęciach na samym dole).
- Jeżeli po zawinięciu, rollsy się rozpadają, ciasto nie chce leżeć tam gdzie powinno itp... Możesz podociskać palcami, lub użyć resztki rozpuszczonej margaryny lub masła jako kleju.
- Teraz, wysmaruj brytfankę margaryną i poukładaj w niej ,,ślimaczki" tak, aby się nie stykały. Piecz je w piecu przez ok.25 min. w 200 stopniach Celsjusza, ale co jakiś czas spoglądaj na nie, aby wyszły ,,Takie dobre, nie za mokre nie za suche". ...
Po dwudziestu minutach wyjmij ciastka z piekarnika i:
- Albo posyp je cukrem pudrem i polej owocowym (lub nie owocowym) sosem,
- Albo polej płynnym miodem.
A oto różnica między surowymi, a upieczonymi rollsami. Te upieczone często wyglądają jak przypalone, tylko dlatego że cynamon i przyprawa korzenna sama w sobie jest ciemna...
Na pewno spróbuję<3 Dawno nic nie piekłam więc... Pozdrawiam, nazwa strony z muzyką już wysłana :33
OdpowiedzUsuńLuniaa