Chałwowiec (bez pieczenia!)
Składniki:
- 1 karton mleka,
- 100 g BIAŁEGO cukru,
- 5 żółtek,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g chałwy,
- 300 g miękkiego masła,
- 1 Opakowanie cukru waniliowego,
- 1 duży kubek mocnej, słodzonej kawy,
- 2 łyżki likieru Amaretto,
- 300 g herbatników,
- Ok. 21 herbatników (Ich ilość zależy od wielkości brytfanki, powinna mieć wymiary ok. 24cmx28cm)
- 1 cały, mały słoiczek dżemu truskawkowego
1. Roztapiamy 100 gram cukru w jednej szklance gotującego się mleka. Cały czas mieszamy sprawdzając czy cukier nie osadza się na dnie... |
2. Ucieramy pięć żółtek (polecam mikser) z 40 gramami mąki ziemniaczanej oraz dodawanej stopniowo pół szklanki mleka.
3. Mleko z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy masę z jajek. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników, cały czas uważając żeby nie zrobił się kożuszek lub grudki. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji budyniu.
Kiedy już się tak stanie, studzimy ,,budyń" . |
4. Za pomocą widelca, osobnej miseczce kruszymy chałwę na kawałki. |
5. W osobnym naczyniu miksujemy samo masło, gdy jest już ,,pulchcne", dodajemy chałwę. |
6. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wcześniej przegotowaną i ostudzoną masę budyniową, |
Warto jest posłużyć się łyżeczką 😉 |
Miksujemy aż do całkowitego połączenia się składników. W między czasie dodajemy również dwie łyżki amaretto. |
7. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki (nie zużywamy wszystkich!!!) 8. Teraz wykładamy POŁOWĘ masy chałwowej. |
9. Nasączamy biszkopty kawą... |
... a następnie układamy je na masie wg. uznania 😁. |
Komentarze
Prześlij komentarz