Przepis na chałwowiec-BEZ PIECZENIA!!!



Chałwowiec (bez pieczenia!)





 Składniki:
  1. 1 karton mleka,
  2. 100 g BIAŁEGO cukru,
  3. 5 żółtek,
  4. 40 g mąki ziemniaczanej,
  5. 250 g chałwy,
  6. 300 g miękkiego masła,
  7. 1 Opakowanie cukru waniliowego,
  8. 1 duży kubek mocnej, słodzonej kawy,
  9. 2 łyżki likieru Amaretto,
  10. 300 g herbatników,
  11. Ok. 21 herbatników (Ich ilość zależy od wielkości brytfanki, powinna mieć wymiary ok. 24cmx28cm) 
  12. 1 cały, mały słoiczek dżemu truskawkowego



1. Roztapiamy 100 gram cukru w jednej szklance gotującego się mleka. Cały czas mieszamy  sprawdzając czy cukier nie osadza się na dnie...


2. Ucieramy pięć żółtek  (polecam mikser) z 40 gramami mąki ziemniaczanej oraz dodawanej stopniowo pół szklanki mleka.

 3. Mleko z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy masę z jajek. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników, cały czas uważając żeby nie zrobił się kożuszek lub grudki. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji budyniu.



Kiedy już się tak stanie, studzimy ,,budyń" .

 

 

 



4. Za pomocą widelca, osobnej miseczce kruszymy chałwę na kawałki.





5. W osobnym naczyniu miksujemy samo masło, gdy jest już ,,pulchcne", dodajemy chałwę. 

 

 


6. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wcześniej przegotowaną i ostudzoną masę budyniową,

 



Warto jest posłużyć się łyżeczką 😉
Miksujemy aż do całkowitego połączenia się składników. W między czasie dodajemy również dwie łyżki amaretto.



7. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki (nie zużywamy wszystkich!!!)




8. Teraz wykładamy POŁOWĘ masy chałwowej.












9. Nasączamy biszkopty kawą...






... a następnie układamy je na masie wg. uznania 😁.

 
10.Kolejny krok: trzeba wysmarować wyłożone biszkoptu dżemem lub konfiturą lub dżemem.

11. Wykładamy resztę masy...

 
... i resztę herbatników 😘
No i voilà! Ciasto już prawie gotowe! Pozostaje tylko schładzać je przez kilka godzin w lodówce... Ja robiłam je wieczorem, więc schładzałam całą noc...

Ciasto wyjęte z lodówki, prezentuje się wspaniale, a znika w mgnieniu oka...


~Ika


Komentarze