Chałwowiec (bez pieczenia!)
Składniki:
- 1 karton mleka,
- 100 g BIAŁEGO cukru,
- 5 żółtek,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g chałwy,
- 300 g miękkiego masła,
- 1 Opakowanie cukru waniliowego,
- 1 duży kubek mocnej, słodzonej kawy,
- 2 łyżki likieru Amaretto,
- 300 g herbatników,
- Ok. 21 herbatników (Ich ilość zależy od wielkości brytfanki, powinna mieć wymiary ok. 24cmx28cm)
- 1 cały, mały słoiczek dżemu truskawkowego
|  | 
| 1. Roztapiamy 100 gram cukru w jednej szklance gotującego się mleka. Cały czas mieszamy sprawdzając czy cukier nie osadza się na dnie... | 
2. Ucieramy pięć żółtek (polecam mikser) z 40 gramami mąki ziemniaczanej oraz dodawanej stopniowo pół szklanki mleka.
3. Mleko z dodatkiem cukru doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy masę z jajek. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników, cały czas uważając żeby nie zrobił się kożuszek lub grudki. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji budyniu.
|  | 
| Kiedy już się tak stanie, studzimy ,,budyń" . | 
|  | 
| 4. Za pomocą widelca, osobnej miseczce kruszymy chałwę na kawałki. | 
|  | 
| 5. W osobnym naczyniu miksujemy samo masło, gdy jest już ,,pulchcne", dodajemy chałwę. | 
| 6. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wcześniej przegotowaną i ostudzoną masę budyniową, | 
|  | 
| Warto jest posłużyć się łyżeczką 😉 | 
|  | |
| Miksujemy aż do całkowitego połączenia się składników. W między czasie dodajemy również dwie łyżki amaretto. | 
|  | ||||||
| 7. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki (nie zużywamy wszystkich!!!) 8. Teraz wykładamy POŁOWĘ masy chałwowej. | 
|  | ||||
| 9. Nasączamy biszkopty kawą... | 
|  | |
| ... a następnie układamy je na masie wg. uznania 😁. | 
 

10.Kolejny krok: trzeba wysmarować wyłożone biszkoptu dżemem lub konfiturą lub dżemem. 


11. Wykładamy resztę masy... 

 

... i resztę herbatników 😘 
No i voilà! Ciasto już prawie gotowe! Pozostaje tylko schładzać je przez kilka godzin w lodówce... Ja robiłam je wieczorem, więc schładzałam całą noc...





Komentarze
Prześlij komentarz