Tort egipski

 Przepis znaleziony przez przypadek, a Ika nie byłaby sobą gdyby go nie przetestowała natychmiast... Delikatne połączenie kremu śmietankowo - migdałowego, kruszącego się ciasta i bakalii daje boski efekt 😋! Nie wiem czy bogowie w starożytnym Egipcie rozkoszowali się takimi rarytasami, jednak po moich urodzinach wiem że napewno nie będzie to ostatni raz kiedy jem tort egipski 😍

Delikatne orzechowe ciasto przełożone masą budyniową i bitą śmietaną z prażonymi orzechami i karmelem, rozpływające się w ustach i z warstwą chrupiącą dla kontrastu...


Przepis trochę skomplikowany, ale efekty pyszne 😍.

Tort egipski




















Składniki na ciasto (3 blaty):

  • 6 białek (240 g)
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować pierwszy blat ciasta: 2 białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru, stopniowo i dalej ubijać. Powoli, wsypać przesiane pół łyżki mąki i 40 g orzechów, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.

W taki sam sposób przygotować i upiec pozostałe 2 blaty ciasta.

Składniki na krem budyniowo-maślany:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej

W garnuszku zmiksować blenderem żółtka, cukier, mąkę, mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Wystudzić w temperaturze pokojowej (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch).

Masło utrzeć w misie miksera na puszystą masę. Stopniowo do utartego masła dodawać wystudzony budyń, najlepiej w 3 turach. Ucierać do otrzymania gładkiego kremu.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 340 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru pudru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.

Ponadto:

  • 200 g cukru

Cukier rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, bez mieszania, do otrzymania bursztynowozłotego karmelu. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia (lekko posmarowany olejem), rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciast, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów, kawałkami orzechów włoskich i cukrem kandyzowanym. Schłodzić ciasto.

Smacznego 😘


Ciasto nadaje się nie tylko na uroczystości-doskonałe na piknik, spotkanie...

Smacznego 😘
~Ika

 

Przepis i  fioletowy tekst, pochodzi z tej strony

Komentarze