Przepis znaleziony przez przypadek, a Ika nie byłaby sobą gdyby go nie przetestowała natychmiast... Delikatne połączenie kremu śmietankowo - migdałowego, kruszącego się ciasta i bakalii daje boski efekt 😋! Nie wiem czy bogowie w starożytnym Egipcie rozkoszowali się takimi rarytasami, jednak po moich urodzinach wiem że napewno nie będzie to ostatni raz kiedy jem tort egipski 😍
Delikatne
orzechowe ciasto przełożone masą budyniową i bitą śmietaną z prażonymi
orzechami i karmelem, rozpływające się w ustach i z warstwą chrupiącą
dla kontrastu...
Przepis trochę skomplikowany, ale efekty pyszne 😍.
Składniki na ciasto (3 blaty):
Smacznego 😘
Przepis trochę skomplikowany, ale efekty pyszne 😍.
Tort egipski
Składniki na ciasto (3 blaty):
- 6 białek (240 g)
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 120 g zmielonych orzechów laskowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować pierwszy blat ciasta: 2 białka
ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru, stopniowo i dalej ubijać. Powoli,
wsypać przesiane pół łyżki mąki i 40 g orzechów, delikatnie wymieszać
szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20
cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut w
temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
W taki sam sposób przygotować i upiec pozostałe 2 blaty ciasta.
Składniki na krem budyniowo-maślany:
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 5,5 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16 g każde)
- 340 ml mleka
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
W garnuszku zmiksować blenderem żółtka,
cukier, mąkę, mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować, cały
czas mieszając, do zgęstnienia. Wystudzić w temperaturze pokojowej
(najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć w misie miksera na puszystą
masę. Stopniowo do utartego masła dodawać wystudzony budyń, najlepiej w 3
turach. Ucierać do otrzymania gładkiego kremu.
Składniki na krem śmietankowy:
- 340 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodając 2 łyżki cukru pudru. Orzechy podpiec do zrumienienia,
posiekać na małe kawałki.
Ponadto:
- 200 g cukru
Cukier rozpuścić na patelni lub w
garnuszku, poczekać, bez mieszania, do otrzymania
bursztynowozłotego karmelu. Działając bardzo szybko wylać karmel na
papier do pieczenia (lekko posmarowany olejem), rozsmarować. Jak
stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie
rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciast, na
niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie
kolejny blat... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej
zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam
płatkami migdałów, kawałkami orzechów włoskich i cukrem kandyzowanym. Schłodzić ciasto.
Smacznego 😘
Ciasto nadaje się nie tylko na uroczystości-doskonałe na piknik, spotkanie...
Smacznego 😘
~Ika
Komentarze
Prześlij komentarz