Kiedy wyjeżdżamy na wakacje, zazwyczaj stoiska z goframi są wszędzie, a takie gofry łatwo można samemu zrobić w domu. Ostatnio napadła mnie mania pichcenia, upiekłam już trochę ciast, ciasteczek więc słodkie gofry nie wchodziły w grę. A gdyby tak zrobić gofry na słono, z ulubionymi warzywami 😋?
Chrupiące gofry na słono
Składniki:
- 1 szklanka (ok. 170 g.) mąki pszennej tortowej,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g. szynki,
- 1 pomidor,
- 100 g. sera żółtego.
- Wszystkie suche składniki, tj. mąka, proszek do pieczenia, sól oraz olej przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam za pomocą łyżki.
- W drugiej misce wymieszałam roztrzepane jajko i mleko.
- Składniki mokre z suchymi połączyłam.
- Pomidora i szynkę pokroiłam w kostkę, ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach.
- Pomidora, szynkę i ser dodaję do masy i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Gofrownice nagrzałam do maksymalnej temperatury.
- Za pomocą łyżki, masę stopniowo przekładałam do gofrownicy (Ja użyłam tej typu ,,koniczynka). Smażyłam dotąd, aż gofry nabrały chrupkości i się ładnie zarumieniły (chrupkość sprawdzałam co jakiś czas uchylając przykrywkę gofrownicy i dotykając gofrów suchym, cienkim patyczkiem).
Smacznego 😇
~Ms. Placek💋
Komentarze
Prześlij komentarz