Szukając przepisów na śniadania, natknęłam się na omlet. Pewnie źle przeczytałam przepis, bo zrozumiałam że trzeba będzie ubić białka i coś tam jeszcze... Co się okazuje: omlet to nic trudnego, każdy kto umie zrobić jajecznicę, nie powinien mieć problemów z usmażeniem omleta.
Składniki na 1 omlet:
Ponadto:
Omlet Śniadaniowy
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka,
- masło klarowane do smażenia,
- ulubione dodatki, typu: pomidor, szynka, ser żółty, szczypiorek, cebula,
- sól, pieprz, wegeta lub inne przyprawy do smaku.
Ponadto:
- Patelnia,
- trzepaczka do jajek lub widelec,
- miska lub inne naczynie do trzepania jajek
- Jajka wbiłam do miski, roztrzepałam trzepaczką na jednolity kolor.
- Na patelni rozpuściłam masło, wlałam roztrzepane jajka, przykryłam pokrywką na ok. minutę, po tym czasie ułożyłam na nich ulubione dodatki, popieprzyłam, posoliłam i ponownie przykryłam pokrywką aż do roztopienia się sera.
- Po minucie lekko potrząsałam patelnią, sprawdzając czy omlet się zsuwa. Przełożyłam na talerz, przyprawiłam wegetą.
Komentarze
Prześlij komentarz