Wyglądem może nie przypominają takich piegusków które kupimy w sklepie, ale smak który został określony ,,Ale to jest zaj****te" genialny, a przede wszystkim ręcznie robione 😍
A oto przepis:
Ciastka pieguski
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 całe jajko,
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (można zastąpić orzechami z nerkowca lub laskowykmi).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 ℃ (stopień 4,5 )
- Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiej, aby nie było żadnych grudek. Później wymieszaj to z solą.
- W drugiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem oraz jajkiem. Miksuj przez chwilę do momentu aż powstanie gładka masa. Dosypuj powoli suche składniki i wyrabiaj całość rękami na czystym blacie.
- Teraz blat oprucz mąką, połóż na nim ciasto, a na cieście rozsyp posiekaną czekoladę oraz orzechy. Ponownie wszystko zagnieć.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.Trzymaj je tam około 15 min.
- Przygotuj blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą (chodzi o tą metaliczną).
- Kiedy ciasto jest już schłodzone, wyjmij je z lodówki (jeżeli jest tak twarde że nie da się nic z nim zrobić, możesz na chwilę włożyć do mikrofalówki), formuj małe kulki (patrz foto.). Układaj je na blasze w odstępach 3-centymetrowych. Ciasta pod wpływem temperatury nieco się rozpłyną i uformują krążki. Piecz je przez 15 min. aż do zarumienienia.
Życzę wszystkim smacznego 😇
~Mr. Placek 😙
Przepis pochodzi stąd --> http://www.aktywnie.radiozet.pl/Porady/Zdrowie/Pieguski-Kruche-ciasteczka-z-kawalkami-czekolady-PRZEPIS
Komentarze
Prześlij komentarz