Kruche ciasteczka z bakaliami. Proste, ale wyśmienite!

Kruche ciasteczka sprawdzaja się idealnie na każdą okazję - mała impreza urodzinowa, ,,przegryzka" w szkole, albo poprostu gdy chcemy coś upiec, a w szufladach mamy tylko podstawowe składniki.

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/6 kostki masła,
- 1/4 szklanki smietany
- waniliowy aeomat do ciast lub cukier waniliowy,
- 1 białko jaja

1. Wsyp do miski mąke, cukier puder i proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj śmietanę i masło - po czym ugnieć to wszystko na jednolitą masę tak, aby nie było żadnych grudek!

2. Do ciasta dodaj aromat lub cukier. Ja użyłam cukru i sypałam poprostu ,,na oko", próbując czy ciasto jest już słodkie.

3.Ciasto przełóż do foliowego woreczka i umieść na pół godziny w lodówce.

4. Po pół godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je tak, aby miało grubość ok. 1 cm. Jeśli za bardzo przykleja się do stolnicy, podsyp mąką i zagnieć ponownie i tak dotąd aż uzyskasz pożądaną gęstość.

5. Białko odziel od żółtka, następnie roztrzep je (białko) trochę widelcem.

6. Najprzyjemniejsza część-  przygotuj foremki! Kwiatuszki, serduszka, motylki, gwiazdeczki... Powycinaj różne kształty,  posmaruj wierzch rostrzepanym białkiem (posłuży ono jako klej), następnie poukładaj bakalie wg. uznania.

7. Posmaruj blachę do pieczenia masłem, a następnie ułóż ciasteczka, po czym całość włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C, na ok. 20 minut.

8. Po czasie wyjmij ciacha z piekarnika, możesz je jeszcze ozdobić lukrem lub miodem.

Smacznego 

A ciacha prezentują się tak:





Komentarze