Kruche ciasteczka sprawdzaja się idealnie na każdą okazję - mała impreza urodzinowa, ,,przegryzka" w szkole, albo poprostu gdy chcemy coś upiec, a w szufladach mamy tylko podstawowe składniki.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/6 kostki masła,
- 1/4 szklanki smietany
- waniliowy aeomat do ciast lub cukier waniliowy,
- 1 białko jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/6 kostki masła,
- 1/4 szklanki smietany
- waniliowy aeomat do ciast lub cukier waniliowy,
- 1 białko jaja
1. Wsyp do miski mąke, cukier puder i proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj śmietanę i masło - po czym ugnieć to wszystko na jednolitą masę tak, aby nie było żadnych grudek!
2. Do ciasta dodaj aromat lub cukier. Ja użyłam cukru i sypałam poprostu ,,na oko", próbując czy ciasto jest już słodkie.
3.Ciasto przełóż do foliowego woreczka i umieść na pół godziny w lodówce.
4. Po pół godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je tak, aby miało grubość ok. 1 cm. Jeśli za bardzo przykleja się do stolnicy, podsyp mąką i zagnieć ponownie i tak dotąd aż uzyskasz pożądaną gęstość.
5. Białko odziel od żółtka, następnie roztrzep je (białko) trochę widelcem.
6. Najprzyjemniejsza część- przygotuj foremki! Kwiatuszki, serduszka, motylki, gwiazdeczki... Powycinaj różne kształty, posmaruj wierzch rostrzepanym białkiem (posłuży ono jako klej), następnie poukładaj bakalie wg. uznania.
7. Posmaruj blachę do pieczenia masłem, a następnie ułóż ciasteczka, po czym całość włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C, na ok. 20 minut.
8. Po czasie wyjmij ciacha z piekarnika, możesz je jeszcze ozdobić lukrem lub miodem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz