Domowy budyń waniliowy

źródło zdjęcia: pixabay.com

Dzisiaj, wchodząc do dowolnego sklepu spożywczego, nie trudno natknąć się na waniliowy budyń w torebce: jeden waniliowy, jeden czekoladowy, jeden truskawkowy, jeden polecany przez Magdę Gessler, jeden od Dr. Oetkera, jeden od Delecty...  Taki sam wybór mamy jeśli chodzi o pyszne deserki z budyniem, bitą śmietaną i karmelem. Podobnie do tego jak wymieniałam marki i rodzaje budyniów, można by niemal recytować nazwy aromatów, barwników i konserwantów w ich składzie. Tylko po co to wszystko, skoro do zrobienia budyniu potrzebne jest tylko trochę mąki, żółtek, cukru i mleka. Być może robienie budyniu jest trochę pracochłonne i nie zawsze wychodzi, jednak mamy wtedy stuprocentową pewność co do składu, oraz satysfakcję z degustowania swojego dzieła 😉.

Budyń waniliowy - przepis:

Składniki:
  • 2 szklanki mleka (czyli 500 ml)
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
Do ozdoby
  • Odrobina syropu malinowego lub dżemu.
Sposób przygotowania:

  1. Do średniej wielkości garnka nalewam połowę podanego mleka, dodaję masło oraz ziarnka wanilii i cukier. Mieszam i ustawiam na niewielkim ogniu.
  2. Resztę mleka wlewam do miski, dodaję żółtko, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję.
  3. Do gorącego mleka w garnku ciągle mieszając stopniowo dodaję zawartość miski (Kiedy tylko masa zawrze, zacznie natychmiastowo gęstnieć).
  4. Mieszam, aby nie było grudek, zdejmuję z gazu i jeszcze chwilkę mieszam, aby budyń był gładki. 
  5. Nakładam do pucharków lub miseczek. Dobrym pomysłem jest podanie budyniu z syropem wiśniowym lub malinowym
                                                                            😋😋😋😋
  1. To by było na tyle, jeżeli chodzi o przepis. Pominęłam ostatni krok, ponieważ połowę budyniu przeznaczyłam na nadzienie do babeczek z czekoladą i budyniem, przepis na nie powinien się pojawić jeszcze dzisiaj. Papatki!
  2. ~Ika 😉

Komentarze