źródło zdjęcia: pixabay.com
Budyń waniliowy - przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mleka (czyli 500 ml)
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- Odrobina syropu malinowego lub dżemu.
Sposób przygotowania:
- Do średniej wielkości garnka nalewam połowę podanego mleka, dodaję masło oraz ziarnka wanilii i cukier. Mieszam i ustawiam na niewielkim ogniu.
- Resztę mleka wlewam do miski, dodaję żółtko, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję.
- Do gorącego mleka w garnku ciągle mieszając stopniowo dodaję zawartość miski (Kiedy tylko masa zawrze, zacznie natychmiastowo gęstnieć).
- Mieszam, aby nie było grudek, zdejmuję z gazu i jeszcze chwilkę mieszam, aby budyń był gładki.
- Nakładam do pucharków lub miseczek. Dobrym pomysłem jest podanie budyniu z syropem wiśniowym lub malinowym
😋😋😋😋
- To by było na tyle, jeżeli chodzi o przepis. Pominęłam ostatni krok, ponieważ połowę budyniu przeznaczyłam na nadzienie do babeczek z czekoladą i budyniem, przepis na nie powinien się pojawić jeszcze dzisiaj. Papatki!
- ~Ika 😉
Komentarze
Prześlij komentarz